Start Omhoog

Gevaarlijke, giftige Thaise dieren

In Thailand komen andere dieren voor dan bij ons in het Westen. De meeste zullen we als onschuldig beschouwen omdat zij ingezet worden of werden bij het werk, zoals de olifant en de waterbuffel. Maar toch kunnen zij gevaar opleveren. Maar dit gaat niet over hen, maar over meer intimiderender soorten. Zoals Spinnen, schorpioenen, slangen, et cetera

De Slang

In Thailand komen diverse soorten slangen voor, zoals:

De Python: Python reticulatus (Thai: ngu lüam)

De python kan wel 10 meter lang worden of zelfs nog langer, hoewel u deze soort langer dan 6 meter zelden zult aantreffen. Hij houdt zich meestal op in de buurt van water en wordt aktief in de avond en tijdens de schemer. De slang raakt snel geirriteerd zal bij de minste geringste verstoring van zijn rust kunnen bijten. Hoewel de exemplaren van 4 meter en langer zelden giftig zijn, is hij wel gevaarlijk door zijn enorm sterke spieren, waarmee hij iemand in een wurggreep kan nemen.

                                

 

Donkere Tijger Python: Python molurus bivittatus (Thai: ngu lam)

Kan tot wel 7 meter worden, maar de meeste exemplaren blijven daar ruim onder. De donkere tijger Python bevindt zich voornamelijk in graslandschappen met enkele bomen erin. Vaak op de rand van de heuvels en bergen. Er zijn ook exemplaren in de stad Bangkok gevonden, maar niet zo vaak als de Python reticulatus. De slangen zijn actief in de avond en tijdens de schemer. Ze verorberen levende dieren tot de grootte van een herdershond. De Tiger Python is een vriendelijkere slang en heeft niet de neiging te bijten, maar er is altijd een potentieel gevaar.

                                 

De groene boomschuifelaar: Ahaetulla prasina

Kan tot een kleine 2 meter lang worden. De overdag actieve slang bewoont bomen en struiken van landbouwgrond en bossen. Ze leven van kikkers, hagedissen en knaagdieren. Hoewel het hier een giftige slang betreft (de giftanden bevinden zich achter in de kaak), is er geen risico voor de mens. Het gif moet door kauwende bewegingen in de beetwond gemasseerd worden om zijn giftige werking te kunnen uitoefenen. Zelfs bij kleine hagedissen heeft het gif ongeveer 15 minuten nodig om doeltreffend te kunnen zijn.

                                 

 

Preventie tegen slangenbeten

Omdat Thailand een tropisch land is, is er een overvloed van giftige en niet-giftige slangen. Sommige van deze slangen komen voor in de nabijheid van de bebouwde kom., waarschijnlijk door de aanwezigheid van makkelijke prooien (kippen, eenden, ratten, muizen en soms zelfs honden).

Daarom is het handig om zoveel mogelijk te weten te komen over deze dieren en vooral over hun gedrag. Ik hoop dat deze pagina daartoe een bijdrage kan leveren, om uw leven en dat van anderen te redden.

Omdat mensen niet de aantrekkelijkste prooi voor slangen zijn (behalve in de film) is er normaal gesproken geen gevaar voor dit meest intimiderende dier. Echter, wanneer zij zich bedreigd voelen, kunnen zij inderdaad levensbedreigend zijn. De meeste ongelukken gebeuren door onvoorzichtigheid en het niet bewust zijn van de omgeving waarin men zich bevindt.

Wees u bewust dat uw stappen trillingen veroorzaken die door deze dieren worden opgevangen, ten gevolge hiervan  zullen ze zich normaal gesproken dan ook zo snel mogelijk uit uw buurt verwijderen. Daarom is het raadzaam om met flinke, krachtige stappen door het hoge gras te lopen. Deze simpele methode is een van de meest effectieve, beschikbare methodes ter preventie. Mocht u echter toch een slang op uw pad treffen, geef het dan de gelegenheid te ontsnappen en 9 van de 10 keer zal de slang dat ook doen. Blijf ten alle tijde kalm.

De gevaarlijkste momenten zijn rond zonsopkomst en zonsondergang., vooral omdat uw eigen zicht dan beperkt is, dus wees extra voorzichtig gedurende deze tijden van de dag.

Wanneer u zich buiten de bebouwde kom begeeft, draag dan sterke schoenen of trekschoenen en een broek met lange pijpen. Deze voorzorgsmaatregel is altijd erg effectief.

Vernietig deze dieren alstublieft niet onnodig. Zij spelen hun rol in de natuur door het controleren van plagen en het verorberen van knaagdieren.
Alleen wanneer u gebeten wordt, is het toegestaan een slang te doden. Maar u moet de slang dan wel meenemen ter identificatie, zodat bepaald kan worden om welke slangensoort het gaat en welke antibiotica toegepast moet worden om uw wond te behandelen.

In uw onmiddellijke nabijheid kunt u alleen onschadelijke, niet-agressieve slangen toestaan. Indien u geconfronteerd wordt met gevaarlijke slangen, probeer ze dan op een veilige manier te vangen of laat ze verwijderen door experts die weten wat ze doen. Vraag uw buren en andere mede bewoners in uw buurt wie ervaring heeft met slangen, zodat u met hen kontakt kunt opnemen zonder enig oponthoud.


SchlangenFaenger1De zich zelf tot slangen-expert benoemde persoon op deze foto, heeft dit al vaak bewezen. Zijn gereedschap is gemaakt van pijpen en is iets meer dan 2 meter lang. Door de pijp loopt een sterk touw, met een lus aan het eind dat kan worden aangetrokken aan zijn zijde van de pijp. Met het wapen moet u proberen de lus over het hoofd van de slang te leggen en het dan enigszins strak aan te trekken, maar ook weer niet zo strak dat u de slang dood. Daarna kunt u de slang in een nauwsluitende katoenen zak stoppen. Indien mogelijk laat de slang dan op een veilige plek ver van uw huis weer in vrijheid of breng het dier naar een slangenboerderij, indien u er een weet.

Met Cobra's moet u extra voorzichtig zijn, en alleen wanneer u beschermende brilleglazen draagt, omdat sommige een venijnig gif met grote nauwkeurigheid in uw ogen kan spugen, van wel 3 meter afstand.