Start
Omhoog

Pattaya

Eilanden

Zon, zee, strand

Boulevard

Winkelen in Pattaya

Eten en drinken in Pattaya

Sport

Watersport

Toeristische Attracties

Vervoer in Pattaya

Accommodatie in Pattaya

Prijzen in en rondom Pattaya

Tot slot

Pattaya

Pattaya is gelegen in een pittoreske baai aan de oostkust van de Golf van Thailand, ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Bangkok. Pattaya ligt in de provincie Chonburi. In de jaren í60 was Pattaya een klein vissersdorpje, maar dit veranderde compleet nadat de Amerikanen Pattaya ontdekten. Binnen enkele jaren was het kleine vissersplaatsje veranderd in een van de meest populaire badplaatsen van Zuidoost AziŽ.

Pattaya is een badplaats met grote allure, Pattaya biedt voor iedereen wat wils. Waar andere wereld bekende badplaatsen enkel in trek zijn door de natuurlijke omgeving, heeft Pattaya door haar veelzijdige karakter de juiste mix voor een fantastische vakantie en/of permanent verblijf. Pattaya biedt alles wat je maar kunt bedenken in recreatie, vermaak, cultuur en plezier. Pattaya kan alles zijn wat jij wilt dat het voor jou moet zijn. De variŽteit is zo divers, dat juist Pattaya geschikt maakt voor alle type vakantiegangers. Er zijn genoeg faciliteiten om de kinderen te vermaken en zelfs op te vangen zoals in de gerenommeerde kinderdagverblijven. Daarnaast is het aanbod in sport gerelateerde faciliteiten op een goed en zelfs hoogwaardig kwalitatief niveau. Rust en ontspanning zoekende koppels van alle leeftijden vinden ook in Pattaya hun voldoening. Uiteraard is er voor de zon aanbidders onder ons niets te klagen, Pattaya kent het hele jaar door zeer aangename tropische temperaturen en veel zon.

Eilanden

Vanuit Pattaya Beach kun je rechtstreeks met een speedboot varen naar de omliggende adembenemend mooi eilanden. Het verschilt per eiland, wat je er kunt doen. In elk geval geldt dat er prachtige stranden zijn en een zeer helder water. Uiteraard zijn er genoeg restaurantjes en accommodaties waarmee je de hele dag goed kunt doorkomen. Een aantal eilandjes biedt ook de mogelijkheid om te snorkelen of duiken. Dit laatste is zeker aan te bevelen! Er zijn ook andere (goedkopere) mogelijkheden om naar een van deze eilanden te varen. Je kunt kiezen uit commerciŽle toeristen boten en uit nog goedkopere varianten die door de stad Pattaya zelf worden geŽxploiteerd. In het algemeen geldt wel dat de speedboot het duurste is, maar ook het snelst. Persoonlijk geef ik je de tip om gewoon met een toeristen boot mee te gaan, ze zijn goed en goedkoop. Daarentegen is het zo dat de vaarreis ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag neemt. Het is vakantie dus wat maakt de tijd verder uit, bovendien kun je ook nog eens lekker uitwaaien op de boot. De prijzen van de speedboten lopen uit een, ze zijn soms wel 10 tot 15 keer duurder dan een commerciŽle toeristen boot.

Zon, zee, strand

Pattaya heeft een zeer aangenaam tropisch klimaat, en is het hele jaar door lekker warm. De kust van Pattaya biedt een mooi uitzicht over de weelderige zee. Op Pattaya Beach zelf is het goed vertoeven, en is veel drukte. Het biedt goede schaduw faciliteiten, er zijn voldoende consumpties te verkrijgen en het aanbod in watersport activiteiten is groot. Er zijn ondermeer jet skis, speedboten, bananen boten en dergelijke te gebruiken tegen scherpe prijzen. In Thailand dien je bij dit soort activiteiten vrijwel altijd te onderhandelen over de prijs, doe je dat niet dan betaal je vanzelfsprekend te veel. De stranden van Pattaya City zijn zeker niet de mooiste en beste van Thailand.

Rustige stranden rond Pattaya
Veel mensen gaan naar Jomtien (aan de andere kant van de heuvel, ten zuiden van Pattaya) voor het schonere water, en hoe zuidelijker je gaat, hoe rustiger het wordt. Er zijn natuurlijk ook wat minder voorzieningen maar het is hier veel rustiger en er is altijd wel iemand om je van drankjes en eten te voorzien.

Er zijn ook enkele afgeschermde stranden op het schiereiland van Jomtien, die gemakkelijk met behulp van een plattegrond te vinden zijn. Veel van deze stranden liggen bij grote hotels en condominium complexen maar het zijn geen privť-stranden.
Je zult hier de gewoonlijke variŽteit aan Thaise drankjes en gerechten vinden, maar ook enkele Westerse restaurants. Volg de weg totdat je de zee ziet en ga de trap af. Deze stranden zijn vaak veel rustiger dan alle andere.

Ten noorden van Pattaya Beach zul je ook heel wat kleine stranden vinden. Deze lijken op de stranden in Jomtien maar zijn vaak nog rustiger. Er zijn veel hotels aan deze stranden, en ook veel restaurants en strandverkopers.

Naar al deze stranden kun je met een Baht Bus gaan (10 tot 40 baht, afhankelijk van de afstand). Ook kun je een motor-taxi nemen, met eigen vervoer, of te voet gaan.

Voor echt rustige stranden kun je een boot nemen vanaf de Bali Hai pier, die elk half uur naar Koh Larn (Koraaleiland) gaat. Er is hier een grote keus aan verschillende soorten stranden, waaronder enkele waar boten verboden zijn.

Als je een auto huurt, kun je de stranden proberen tussen Sattahip en Rayong. Deze liggen op zo'n 40 minuten en het kan gebeuren dat je hier helemaal alleen zult zijn (afgezien van de verkopers). Ban Sang is vooral populair bij Thaise gezinnen.

Je hoeft niet al te ver van centraal Pattaya te gaan om in het echte Thailand terecht te komen, en dit geldt vooral voor de stranden.

Boulevard

Naast het strand van Pattaya, kun je lekker flaneren op de mooie en goed onderhouden boulevard. Hier kun je lekker lopen zonder dat je lastig wordt gevallen door verkopers. Op de boulevard zijn er op verschillende tijden van de dag wel sportactiviteitjes te doen. Veel locale Thai en Westerlingen komen hier dan om deel te nemen aan een Aerobic les en dergelijke. Je hoeft hier niet altijd voor te betalen, maar het is de gewoonte om 20 Baht (1 euro) als fooi voor de instructrice achter te laten.

Maar bovenal is Pattaya een goede bestemming voor degenen die van een goed nachtleven houden. ís Nachts is Pattaya een zee van oplichtende neonreclames, grote nachtclubs, dancings, vele bars en dames van plezier. De hoofdstraat heet Ďs avonds Walking Street, waar gemotoriseerd verkeer verboden is. In Pattaya kunt u zich de hele dag vermaken, want van ís morgens vroeg tot ís avonds laat leeft deze stad!

Na zonsondergang wordt Pattaya omgetoverd tot een groot uitgaansparadijs, de neonverlichting gaat aan en de muziek en het feestgedruis komen u tegemoet. Walking street is de straat waar u uw ogen uit kunt kijken; er zijn hier talloze verschillende bars, discotheken en zelfs outdoor Thai Boxing wedstrijden. Soi 2, 7 en 8 zijn ook grote uitgaansgebieden.

In de Bamboo bar en Orn's beer bar treden elke avond live bands op. Hier kunt u heerlijk relaxed van de muziek genieten. Ook is er een Ierse pub in Pattaya; Shenanigan's Pattaya, inclusief de knusse Ierse entourage en het wereldberoemde Guinness bier.


Winkelen in Pattaya

Aan de overkant van de Boulevard, zijn veel uit een lopende winkels. Je vindt er souvenir winkeltjes, marktkraampjes en grote warenhuizen. In het algemeen zullen de Thaise ondernemers je vriendelijk gedag zeggen en eventueel rustig en beleeft vragen of je een blik wilt wagen op hun aanbod.

Daarentegen heb je ook ondernemers die van origine van India afkomen, zij zijn in het algemeen opdringerig. Zij proberen je meestal veel te duren dingen aan te smeren, die overal te krijgen zijn en zeker tegen veel lagere prijzen. Uiteraard zijn er ook genoeg van deze ondernemers die wel een goede prijs/kwaliteitverhouding hanteren, oordeel ter plaatse .
Op elke straathoek van Pattaya vind je wel (Indiase) kleermakers. Er zijn enkele goede kleermakers die je voor een eerlijke prijs een goed product leveren. De meeste zijn in verhouding te duur en draaien je liever een poot uit dan je met een goed gevoel de winkel uit te laten gaan. Let op wanneer je maatkledij wilt laten maken, onderhandel eerst over de prijs, vervolgens ga je naar de volgende en denk er daarna nog eens over na. Zoals ik al zei, enkele kleermakers zijn wel betrouwbaar. Zij kunnen in het algemeen elk soort maatkledingstuk maken en op aanvraag na maken.

In Pattaya heb je een aantal grote overdekte winkelcentra, deze zijn uiterst modern en hebben airconditioning. In Thailand is het normaal dat men een overdekt winkelcentrum gebruikt als doorgang naar een andere straat, veel mensen doen dit om verkoeling op te zoeken. Ondertussen kun je het enorm aanbod in producten bekijken. De gehuisveste winkels bieden in principe alles wat je maar kunt voor stellen. In de betere waren huizen bieden ze ook echte Cartiers, Versaces, Guccis en dergelijke aan, maar het aanbod in imitatie elders in Pattaya is zo groot, dat je er goed aan doet om de echte producten enkel te kopen als je zeker van je zaak bent. In het algemeen geldt dat de meeste westerse luxe producten in Europa zeker goedkoper zijn. De kwaliteit van imitatie verschilt, maar er zijn ook zeker imitaties in omloop die bijna niet van een het echt merk product zijn te onderscheiden. Verder zijn elektronica producten niet al te duur. Menigeen zal verbaast zijn over de kwaliteit en kwantiteit in elektronica aanbod van de grote winkelcentra, ook hier merk je dat Thailand een goede aanhoudende welvaart kent.

Er zijn verschillende grote winkelcentra aan de hoofdstraten van Pattaya.

         Central Festival Center Pattaya
Dit winkel centrum is geopend medio 2003 en is gelegen aan Pattaya Second Road. Het is een van de prettigste winkelcentra van Pattaya, met een drietal verdiepingen en meerdere ingangen. Vaak wordt dit winkelcentrum ook wel het Big C center genoemd. Dit komt door het welbekende Big C supermarkt dat hier in is gevestigd. Big C biedt een zeer uitgebreide keuze in food en non-food producten aan. Daarnaast kunt u hier ook uw brood e.d. kopen. Big C is te bereiken via elke verdieping. Overigens vindt u hier ook een apotheek. Naast het uitgebreide aanbod in winkeltjes en boetiekjes, is hier ook een interessante golf attributenwinkel. Wanneer u met de roltrap langs de winkel komt, schrik dan niet op van de doffe knallen. Dit komt door de klanten van deze winkel, zij proberen hier namelijk de golfclubs uit. Gelukkig gebeurt dit in een afgeschermd gedeelte, zo hoeft u dus niet uit te kijken naar rond vliegende golfballen. In het winkelcentrum treft u ook een uitstekende bioscoop aan, deze vertoont uiteraard de nieuwste films. Elders in het gebouw vindt u o.a. vestigingen van KFC, Mister Donut, Burger King en een gerenommeerd ijssalon aan. Dit grote winkelcentrum is dagelijks geopend tot 23.00 uur.

         Mike Shopping Mall en Mike Department Store zijn gelegen tussen de Second road en de Beachroad. Hier kunt u onder andere kleding, schoenen, accessoires, sportkleding en cosmetica kopen. Het dak bevat een zwembad. Hier kun je lekker zwemmen. Catering is aanwezig.

         Royal Garden Plaza
Royal Garden Plaza behoort tot een van de best gewaardeerde winkelcentra van Pattaya. Het winkelcentrum kent twee hoofdentrees, de voornaamste treft u aan Beach Road. De andere grenst met een klein pleintje en fontein aan Pattaya Second Road. Eenmaal binnen, heeft u de keuze uit een 3 tal verdiepingen vol met leuke winkeltjes en boetiekjes. Daarnaast zijn er verschillende nette kraampjes met een verrassend assortiment. Uiteraard heb je in dit winkel centrum een aantal goede restaurants. Op de derde verdieping treft u hier het wel bekende Ripley Museum aan. Daarnaast vindt u hier een Sushi Bar en enkele Westerse en Oosterse keuken restaurants. Beneden aan Beach Road zijn er filialen van Mc Donalds, Burger King en Kentucky Fried Chicken en ijssalon Swenssens. Aan de Beach Road zijde kunt u lekker op het terras zitten, dat verhoogt over de Beach Road ligt en op de zee uitkijkt. Royal Garden Plaza is dagelijks geopend tot 23:00 uur.

         Carrefour gelegen aan Pattaya centre road. De middelste van de 3 toegangswegen tot Pattaya vanaf de snelweg langs Pattaya, Sukhunvit road. Hier een grote supermarkt, diverse boetiekjes, fastfood restaurants en een voedsel markt.

         Tesco Lotus. Hiervan zijn er 2. Een aan de Pattaya noordweg en een aan Sukhumvit Road even ten zuiden van de Pattaya zuidweg. Beide bieden ongeveer hetzelfde als Carrefour.
(nog 2 winkelcentra toevoegen, met bioscoop en bowling)

         The Avenue aan de Second Road.
Hier vindt je niet zozeer winkels maar wel wat restaurants als McDonalds, KFC en StarBuck. Verder bioscoop en bowling

         Central Festival ter hoogte van soi 9 nieuw winkelcentrum geopend sinds eind 2008.
Hier veel winkels, restaurant, bioscoop en bowling. Bovenop het gebouw wordt nog steeds gebouwd. Geen idee wat er nog bij komt.

Ook zijn er talloze markten in Pattaya waar u voor weinig geld (namaak)kleding, schoenen, souvenirs en eten kunt kopen. Zo is er de Naklua Sunday Market op Sawang Fa Road. Deze markt is geopend van zondag ochtend tot in de namiddag. Er wordt elke zondag weer een enorme variŽteit aan artikelen uitgestald op deze levendige markt. U kunt hier ook hele mooie planten en orchideen kopen. Op de South Pattaya market, aan de straat Pattaya zuidweg, kunt u elke dag gaan shoppen en bovendien heerlijk eten! Er zijn vele etenskraampjes waar u de lekkerste snacks kunt halen. Bovendien zijn er verschillende toeristenmarkten. Dit zijn een aantal stallen bij elkaar, waar producten verkocht worden aan toeristen. Deze 'toeristenmarkten' vindt u door de hele stad verspreid. De bekendste is waarschijnlijk de "Made in Thailand" markt aan de Second road.

Ook zijn er groots opgezette vestingen van Tesco Lotus en de 2e Big C te vinden in Pattaya. Neem ook hier even de tijd voor, u vindt hier naast de gebruikelijke Westerse en Oosterse producten ook een aantal Thaise restaurant ketens zoals MK Restaurants en Sushi Bar

TIP: Op de markt of in de kleinere souvenirwinkeltjes dient u vaak te onderhandelen over de aankoopprijs. U kunt gemakkelijk een korting krijgen tussen de 25 en 40%. Schaam je er niet voor om dat te doen, het hoort nu eenmaal zo in Thailand. In ieder geval de verkoper gaat er van uit dat iedereen onderhandeld, dus zijn vraagprijs ligt altijd hoger dan de uiteindelijke verwachte verkoopprijs.

Eten en drinken in Pattaya

De restaurantjes zijn een prima uitvlucht als je even uit de aanhoudende zon wilt. Veel restaurants zijn lekker koel en bieden je een prima sfeer. Eten en drinken zijn meestal lekker en betaalbaar. Eten is zowat de belangrijkste bezigheid van de Thai. Als een Thai ergens iets eet, dan kun je er vaak van uit gaan dat de keuken en het eten goed is. Naast het aanbod van restaurants, kun je ook eten kopen bij kraampjes of op de markt. In het algemeen is eten op de markt spotgoedkoop en lekker. Voor 1 euro heb je al een heel bord vol warm en vers eten.

In Pattaya zijn er talloze eetgelegenheden. Vele wereldkeukens zijn vertegenwoordigd in het centrum van Pattaya; u kunt er allerlei Westerse gerechten bestellen, zoals pasta, pizza en zelfs 'bratwurst mit brot'.

Uiteraard ontbreken de Hollanders niet.

         My Way in Soi Diana Inn (het overdekte gedeelte naast het Kiss restaurant to Mike Shopping Maal aan de Second Road)

         The Box (steegje naast Tim Bar Beer aan de Second Road)

         Malee Bar (soi 11)

         Klein Vlaanderen (Second Road ter hoogte van soi 7 en 8)

         Ons Moeder (Jomtien)

Sport

Er zijn in de omgeving van Pattaya vele soorten sporten te beoefenen, zowel op het land als op het water. U vindt hier onder andere goede faciliteiten voor golf, tennis, go-karts, squash, badminton, bowling, jogging, paintball en motor racen. Watersporten die bij Pattaya uitgeoefend kunnen worden zijn onder andere windsurfen, zeilen, waterskien, diepzeevissen, snorkelen en scuba duiken. Voor liefhebbers van avontuur zijn er ook mogelijkheden voor bungeejumping en parasailing.

In Pattaya heb je veel sportclubs en verenigingen. Balsporten, fitness, aerobic, Thai boksen, tennis, (onder-)watersporten, trimmen, midgetgolf, zweefvliegen, vliegen en een dozijn 1e klas golfcourses behoren tot de mogelijkheden. In Pattaya vindt ook elk jaar een belangrijk sport evenement plaats, de Pattaya Marathon. Ook kun je op Pattaya Hill diverse loopsporten beoefenen. Pattaya Hill heeft een prettig en mooi aangelegd trim parcours.

* Paardrijden;
Horse Sport Centre, km 11 langs de Route 36 (dichtbij de Bira International Circuit) organiseert berg en jungle tochten met Australische volbloed paarden. Ook kunnen hier rijlessen worden genomen.

* Tennis;
Er zijn 14 hotels waar getennist kan worden, voorkeur gaat hier uit naar hotel gasten. Enkele hotels hebben tennis leraren.

* Go-kart;
Karts zijn te huur bij de Pattaya kart Speedway in de buurt van Mini Siam. Voor de professionele karters is er bij K.R. Gokart een 1,080 meter lange baan, deze baan is te vinden bij het Bira International Circuit.

* Squash;
Bij de Cherry Tree Club kan worden gesquashed, deze club ligt aan de Siam Country ClubGolf Course Road. Verder zijn er nog de Dusit Restor Pattaya en de Ambassador City in Jomtien.

* Paintball;
Dit strategische en spannende spel kan iedere dag gespeeld worden bij Paintball Parkwich, deze ligt dichtbij de Pattaya Kart Speedway.

* Badminton;
De Pattaya Badminton Court, op Soi 17, is iedere dag 24 uur geopend.

* Bowling;
Er zijn verscheidene bowlingbanen in Pattaya. Pattaya Bowl op Pattaya Road 2, Royal Jomtien Hotel, de OD Bowl in zuid Pattaya, de bowlingbaan in het nieuwe winkelcentrum aan de second road ter hoogte van Soi Yamato en de bowling baan in Tops supermarkt.

* Jogging;
Het jogging parcours ligt te midden van een mooi fitness park, Pattaya Fitness Park. Dit park ligt vlakbij de top van de Pattaya Hill. Verschillende hotels hebben jogging banen. Een leuke plaats om te joggen zijn de promenades langs Pattaya Bay en Jomtien Beach.

* Motor racen;
Het Bira International circuit ligt op 14 km langs de Route 36 richting Rayong buiten het centrum van Pattaya. Dit is een 2,4 km lange baan en ideaal voor formule 1 racers. Dagelijks bestaat hier de mogelijkheid voor snelheidsduivels om in een 2 of 4 wheel-drive auto over dit uitdagende circuit te racen.

Watersport

* Waterskien;
De populairste gelegenheden voor waterskien zijn langs het noord- en zuidstrand van Pattaya Beach, Jomtien beach en Ko Lan Island. Zoetwaterskien kan bij Lakeland Cable water Ski, gelegen aan de Sukhumvit Highway.

* Windsurfen;
De besteplaats voor windsurfen is Jomtien Beach. Hier is ook een groot aanbod aan windsurfscholen voor beginners. De Pattaya Windsurf Club bij Jomtien Beach organiseert regelmatig windsurf competities. De periode oktober tot en met november is de beste periode om te windsurfen vanwege de uitstekende wind en water condities.

* Zeilen;
In Pattaya zijn er verschillende verhuurbedrijven waar u lasers, Pindles en Hobie Cats kunt huren. In Pattaya kan het hele jaar door gezeild worden. Bezoekers die meer willen weten over het huren van boten en de seizoen omstandigheden kunnen bij ieder hotel terecht voor informatie of bij de Royal Varuna Yacht Club, Tel. (038) 251-115.

* Diepzeevissen;
Er zijn vele organisatoren die diepzeevis-expedities organiseren. De wateren rondom Manwic-hai, Rin en Kram Islands zijn het meest populair onder de diepzeevissers. Hier zijn onder andere de marlijn,
konings makreel, barracuda en andere Gulf bewoners. Een van de organisatoren is Bangsaray Fishing Lodge, aan de Sukhumvit Highway op ca. 20km van Pattaya, Bang Sare Village, Amphoe Sattahip,tel. (038) 43-757

* Scubaduiken;
Pattaya biedt goede facilitieten voor scubadiving. Met name rondom de eilanden Ko Pai, Ko Manwichai, Ko Luam en Ko Rim is de onderwaterwereld erg mooi. Onervaren duikers kunnen een open zee diploma halen bij verschillende duikscholen.

* Parasailen;
Deze sport kan het hele jaar door beoefend worden. Verschillende hotels hebben hun eigen faciliteiten op prive stranden. En van de beste bestemmingen voor Parazeilen is Ko Lan waar "opstijg en landings" platformen op zee zijn gebouwd, waardoor u geweldige vluchten boven zee kunt maken.

* Lakeland waterskibaan;
Ten zuiden van Pattaya aan de Sukhumvit Road ligt de Lakeland waterkabelskibaan.

* Golfen;
Golf is een van de meest populaire sporten in Thailand. Er zijn meer dan 200 golfbanen van zeer hoge kwaliteit, waarvan er ruim 20 in de omgeving van Pattaya liggen. Vijftien van deze banen zijn zelfs geschikt voor officiŽle wedstrijden. Een aantal topdesigners hebben hun bijdrage geleverd aan het ontwerp van deze golfbanen.
Vele golfbanen bij Pattaya bieden naast goede courses ook accommodatie en recreatieve faciliteiten, zodat u met uw hele familie plezier kunt hebben.
De beste periode om te golfen in de buurt van Pattaya is in het koele seizoen, van november tot maart. Van april tot oktober is het wat heter en valt er meer neerslag.
Wist u trouwens dat een aantal golfbanen in Thailand zelfs de mogelijkheid bieden om tussen zonsondergang en zonsopgang te golfen?! De banen zijn dan prachtig verlicht en de temperatuur is gedaald naar een lekker fris en aangenaam klimaat om te golfen.

* De Siam Country Club; is een golfclub gelegen aan de Sukhumvit Highway. Deze golfbaan heeft een oppervlakte van bijna zes vierkante kilometer en heeft 72 pars. Dit is een van de meest uitdagende golfbanen van Thailand en ligt in een zeer mooi heuvelachtig gebied. Bij deze golfbaan kunt u ook accommodatie boeken.

Toeristische Attracties

Pattaya heeft in de omgeving diverse attracties die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Er is zoveel te doen in Pattaya omgeving, dat je er zeker een aantal vakanties moet doorbrengen om alles gedaan en gezien te hebben.

* Big Boeddha
Tussen Pattaya City en Jomtien bevindt zich een mooie heuvel met een het grote Boeddha beeld. Naast de grote Boeddha heb je een volledig uitzicht op de kustlijn van Pattaya.

* Wat Yansangwararam; is een indrukwekkende tempel die ook regelmatig bezocht wordt door de Koning, en staat bekend om de moderne Thaise architectuur. In deze tempel worden meditatiecursussen gegeven. Deze tempel ligt op ca. 12 kilometer ten zuiden van Pattaya. Een stukje verderop staat een gebouw in Chinese stijl, genaamd Viharasien. Hier wordt Chinese antiek en kunst verkocht.

* Silverlake Winery Pattaya
is een wijngaard naast de 135 meter hoge Boeddha afbeeldingen Kao ChiChun tevens vlakbij Wat Yansangwararam. Hier vindt u een grote wijngaard en eerste opzet van een wijnfabriek waar Thaise wijn wordt gemaakt. Binnenkort wordt hier ook een wijnproeverij geopend waar u de heerlijke Thaise Shiraz-wijnen kunt proeven.

* Mini Siam en Mini Europe; aan de Sukhumvit road, vlakbij Pattaya noordweg ligt dit miniatuurpark (vergelijkbaar met Madurodam) waar de Europese en Thaise geschiedenis verteld wordt. Er zijn meer dan honderd modellen op een schaal van 1:25 en het park is gelegen in de prachtige natuur van Pattaya. Het park is dagelijks geopend van 7.00 tot 22.00.

* Million Years Stone Park & Crocodile farm; dit park is gelegen op 9 kilometer van Pattaya. Hier leven meer dan duizend krokodillen, die hier ook gekweekt worden. Daarnaast is er nog een dierentuin en een bansaituin. Dit park is dagelijks geopend van 8.30 tot 18.00. Er zijn shows om 11.00, 14.00 en 16.30.

# Pattaya Olifantenstad;
Vlakbij de golfbaan Siam Country Club ligt deze Olifantenstad. Hier kunt u zien welk soort werk deze olifanten in het bos doen. Ook spelen ze voetbal en kunt u zien hoe de olifanten tijdens de oorlog in een parade liepen. De shows worden dagelijks om half drie opgevoerd.

# Panarak Park; is een park op 5 kilometer afstand van Pattaya. Er zijn hier goede vijvers om te vissen, en alle materialen kunnen hier gehuurd worden. Ook kunt u hier sporten, varen en waterfietsen. Er zijn ook verschillende bungalows aanwezig waar u kunt overnachten.

# The Bira International Circuit (Pattaya);
is een internationaal racecircuit. Het 2,4 kilometer lange circuit is ideaal voor Formule 3 races. Voor degenen die van spanning en snelheid houden is dit een ontzettend leuk dagje uit.

* Sanctuary of truth
schitterende tempel volledig opgetrokken uit hout met prachtige houtsnijkunst.

* Dolfijnen school
mooi gelegen aan de kust van Naklua even ten noorden van Pattaya.

* Nong Nooch Garden; is een groot park gelegen op 15 kilometer ten zuiden van Pattaya. Het is een park in de stijl van een traditioneel Thais dorp. Hier worden orchideeŽn gekweekt en u kunt ook een botanische tuin bezichtigen. Verder zijn er regelmatig culturele- en traditionele Thaise optredens en olifantenshows te zien.Tip!!

* Jomtien Beach;
het is niet het mooiste strand. Wel het gezelligst. Zonnebadend in een strandstoel, komt de gehele dag de markt aan je voorbij, met kleding, sieraden, parfums en eten en drinken. Het strand is 6 km lang.

* Pattaya Park;
tussen Zuid Pattaya en Jomtien Beach ligt het Pattaya waterpark. Dit is een ontzettend leuk park om met kinderen heen te gaan. Er zijn talloze glijbanen, bubbelbaden en een speciaal kinderbad. Het park is geopend van 9.00 tot 18.00. U kunt hier ook accommodatie huren.

* Bang Saray fishing village;
hier worden verschillende mogelijkheden geboden voor diepzeevissen.

* Koh Larn
is het grootste eiland in de buurt van Pattaya. Een speedboot brengt u in ongeveer 15 minuten naar dit eiland, waar u goed kunt duiken, snorkelen, windsurfen, waterskiŽn en parasailing. Ook vaart er een boot met een glazen bodem, zodat u ook van de onderwaterwereld kan genieten zonder nat te worden! Er zijn op dit eiland veel goede restaurants waar u heerlijke vis kunt eten. U kunt diepzee vissen op de buureilanden: Koh Khrok en Koh Sak.

* Jurassic Garden
Zuid Pattaya aan de Sukhumvit Road een dinosaurus park.

* Pattaya submarine
Het is ook mogelijk met eenheuse onderzeeer een verkenning te doen van de onderwaterwereld in de zee bij Pattaya. Het aantal zitplaatsen in de onderzeeer is beperkt. En er zijn ongeveer 3 ritjes per dag. Kost ongeveer 2000 Baht (40 euro) per persoon.
Vimantaitalay Submarine

*
Krazee ball

Ten zuiden van Pattaya aan de Sukhumvit Road is deze attractie voor wie dat leuk vind.
Het betreft een grote plastic bal, waarin je moet kruipen en dan kun je lopend een bepaald parcours afleggen.

# Pattaya Festival; is een festival dat in april wordt georganiseerd. Dit festival wordt uitbundig gevierd met veel eten, drinken, missverkiezingen, markten en een spectaculair vuurwerk op het strand.

Vervoer in Pattaya

Het transport in Pattaya is goed geregeld. U kunt u makkelijk laten vervoeren door songtaews (pick-ups met banken). Deze songtaews rijden rondjes via de Beach Road en Second road. Er rijden ook songtaews naar Naklua en Jomtien. De prijs voor een rit varieert van ongeveer 10 tot 100 Baht.

De Pattaya Beach Bus is speciaal voor toeristen. De Pattaya Beach bussen rijden drie routes. Elke route heeft een eigen kleur: groen voor Pattaya, rood voor Naklua en geel voor Jomtien. Ook de bushaltes zijn gekleurd, zodat u direct weet welke bus u moet nemen. Deze bussen rijden van 6 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts. Een enkeltje kost 30 Baht. Ook kunt u dagkaarten, drie dagenkaarten en maandkaarten kopen voor respectievelijk 90, 180 en 900 Baht. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij hotels en supermarkten.

bulletGroene lijn:
Big C - South Pattaya Road - Pattaya 2 Road (reverse route = Beach Road) - Dolphin Roundabout - Naklua Road - Soi Potisan - Sukhumvit Road (back to Big C).
bulletGele lijn:
Big C - Sukhumvit Road - Thepprasit Road - Thappraya Road over the hill - Pattaya 3 Road - North Pattaya Road - Dolphin Roundabout - North Pattaya Road - Sukhumvit Road (back to Big C)
bulletRode Lijn:
Big C - Sukhumvit Road - Soi Chaiyapruek - Jomtien Beach Road - Dongtan Corner - Thappraya Road over the hill - Pattaya 2 Road (reverse route = Beach Road) - Dolphin Roundabout - Naklua Road - Banglamung Police Station - Sukhumvit Road - Kratinglai intersection (u-turn) - Sukhumvit Road - Soi Chaiyapruek (u-turn) -
Big C.

Natuurlijk kunt u ook zelf Pattaya en omgeving verkennen. Er zijn vele verhuurbedrijven waar u een auto, brommer of fiets kunt huren.

Accommodatie in Pattaya

Pattaya is een van de populairste badplaatsen van Thailand. In Pattaya zijn er dan ook uitstekende verblijfsmogelijkheden voor ieder budget, variŽrend van topklasse hotels en villaís tot simpele strandbungalows en guesthouses.

Prijzen in en rondom Pattaya

Accomodatie's zoals hotel , bungalow of appartement
Hotel kamer op de soi's. Hier waar de meest beerbars zijn gevestigd. Meeste met fan of luidruchtige airco, op uitzondering na. 300 - 650 Baht
Goede hotel kamer in standaard hotel, met airco en meestal een zwembad 600 - 900 Baht
Goede hotel kamer in goed hotel. 900 tot 2200 Baht
Standaard Kamer in uitstekend Hotel, met alle voorzieningen! v.a. 2200 Baht
Hotel kamer in Luxe Hotel, in bijna alle gevallen (top) klasse v.a. 3200 Baht
Appartement in goed appartementen complex (per maand) v.a. 15000 Baht
Thaise 1-kamer appartementje aan de buitenrand van Pattaya, incl service kosten . (meestal jaar contract) prijs per maand 2500 - 2900 Baht

Vervoer
Gemiddelde Baht-bus (pickup) rit in Pattaya p.p 10 Baht
Gemiddelde Baht-bus (pickup) rit in Pattaya voor Thai, zonder gezelschap van een Westerling/Buitenlander !! 5 Baht
Standaard Airconditioning bus rit Bangkok-Pattaya, prijs geldt voor enkeltje. Incl versnapering en Thai Tv-Vcd tijdens rit 105 Baht
Taxi Pattaya-Bangkok (airport), reis met Taximeter! Excl. toltarief van ongeveer 100 Baht 1100 - 1300 Baht
Taxi Pattaya-Bangkok (airport), reis met particuliere Taxi Excl. toltarief van ongeveer 100 Baht. Reserveren 2 dagen voor vertrek! 800 Baht
Taxi Pattaya-Bangkok (airport), reis met particuliere Taxi Excl. toltarief van ongeveer 100 Baht. Niet gereserveerd, 1100 - 1500 Baht
VIP busje Pattaya-Bangkok, boeken bij een van de vele reisbureautjes 700 - 850 Baht
Boot transport naar de eilandjes geŽxploteerd door de gemeente Pattaya (enkel) 20 Baht
CommercieŽle boot transport naar de eilandjes (retour) v.a. 120 Baht
Speedboot trip enkele rit naar de eilandjes, onder handel altijd over de prijs v.a. 500 Baht

Beerbar en GoGo-bar
Entree Beerbar gratis
Beerbar Fee, dit betaal je aan de Bar als de Bargirl met jou de beerbar verlaat 200 - 300 Baht
Bargirl Shorttime 500 - 1000 Baht
Bargirl Longtime 1000 - 2000 Baht
Entree GoGo bar gratis - 500 Baht
GoGoBar Fee, dit betaal je aan de GoGo als de GoGo-showgirl met jou de GoGo verlaat v.a.- 600 Baht

Shoppen
Westerse muziek cd uit de winkel, legaal 450 - 500 Baht
Thaise muziek cd uit de winkel, legaal 120 Baht
Westerse muziek cd bij de marktkraampjes, kopie 100 Baht
Nep horloge van merken zoals Cartier, Breitling en Rolex adviesprijs 600 Baht
T-Shirt van populair (semi) luxe-merk, goedkope imitatie 120 Baht
Imitatie Levi's spijkerbroek 400 Baht
Spijkerbroek volgens Thaise mode, ideaal als cadeautje voor de Bargirls als zij met jou gaat shoppen. (koop ze gewoon op de markt) 300 - 600 Baht
1 Baht 23,3 karaat goud . 1 Baht goud is 15,16 gram van 99% echt goud. Koop enkele bij de echte juwelier, die zijn er genoeg. U betaald de dagprijs + 200 baht makelij kosten per armband, ketting e.d dagprijs +/- 10500 Baht

Overige
Bioscoopkaartje, Engelstalige Westerse film of Thaifilm met ondertiteling in Engels. Films zijn meestal eerder te zien in Thailand, dan in NL of BelgiŽ !!! 80 - 120 Baht
Entree voor de meeste populaire discotheken en nachtclubs , incl. een paar consumtie 300 - 500 Baht
Exemplaar van de 'Pattaya Today' krant  25 Baht
Naar de kapper  60 Baht
Internet toegang via een 56K modem, per uur. 20 - 50 Baht
Internet toegang via een ADSL verbinding, per uur. overigens ieder internet cafe geeft aan over ADSL te beschikken, meestal hebben ze dat niet eens. 150 - 300Baht
Pakje condooms Westersmerk v.a. 120 Baht
Pakje condooms (goed) Thais-merk ook volgens de Westerse standaard, Westerse Condooms komen meestal uit de zelfde fabriek als deze Thaise condooms. Ze zijn dus gewoon goed!!) v.a. 60 Baht


Handige adressen Pattaya
Adres van het lokale verkeersbureau in Pattaya (TAT Pattaya)
609 Mu 10 Tamnak Rd. , Bang Lamung, Chon Buri 20260
Tel : 66 3842 8750, 66 3842 7667
Fax: 66 3842 9113
E-mail Address: tatchon@tat.or.th

Tot slot

Pattaya is zo enorm veelzijdig, de juiste indruk krijg je enkel door het in het echt mee te beleven. Pattaya is een mooie en zeer betaalbare badplaats, het is inmiddels de onbetwiste nummer 1 badplaats van Thailand.

Thais promotie filmpje voor Pattaya